10 évet töltöttem egy adatmentéssel (is) foglalkozó cégnél. Rövid beszámoló következik az ott tapasztaltakról, néhány hasznos tanáccsal.

Vigyázz, kész, ADATMENTÉS!

Adataink archiválására tökéletes megoldás sajnos nincs. De tehetünk biztonsági intézkedéseket, nehogy olyan helyzetbe kerüljünk, hogy elveszítjük fontos adatainkat (legyen az céges vagy magánjellegű adat) és megkíméljük magunkat a sok idegeskedéstől, aggodalomtól, hogy az adatmentésre szakosodott cégek vissza tudják-e hozni elvesztett adatainkat egy kisebb vagyonért, vagy sem.

Mire érdemes odafigyelni? Mit kell karbantartani?

Sokan úgy gondolják, ha megvesznek egy új számítógépet, azt beüzemelik és attól kezdve az örök életű lesz és semmi probléma nem lehet vele. Sajnos ez nem így van. A számítógépeknél is hasonlóan oda kell figyelni bizonyos alkatrészekre és karbantartani, cserélni kell, mint az autóknál a motorolajat vagy a vezérműszíjat.
Az egyik fő veszélyforrás a tápegység.
A tápegységek átlag élettartama 2 év. Ez nem azt jelenti, hogy nem működhet 2 évnél tovább, sőt, van akinek 5-6 évig is működik. De 2 évig működik stabilan és megbízhatóan, utána váratlanul, minden előjel nélkül meghibásodhat (elöregednek benne a kondenzátorok, kiszáradnak).
Ha nem akarjuk a vak szerencsére bízni adatainkat, akkor célszerű 2 év után cserélni. Mivel a tápegység látja el feszültséggel a számítógép minden alkatrészét, keletkezhet olyan hiba, ami túlfeszültséget okoz, és tönkreteheti az adattárolót és egyéb más alkatrészt is. Elég sok ilyen esettel találkoztunk, hogy tápegység okozta túlfeszültség miatt égett le a HDD.
A másik komponens, amire oda kell figyelni, az adattároló.
Adatok tárolására talán a legmegbízhatóbb eszköznek még mindig a merevlemez mondható. A merevlemezekre is az átlagos 2 év élettartam vonatkozik. 2 évig működnek stabilan, utána bármikor felmondhatják a szolgálatot. Mivel mechanikus alkatrészről van szó, egy idő után megkophatnak a csapágyak, a fejek elgyengülhetnek és a lemezek az idő múlásával oxidálódhatnak.

Biztonsági óvintézkedések, mit tegyünk, hogy elkerüljük az adatvesztést (magánszemélyként)?

Ha asztali számítógépről beszélünk, akkor érdemes lehet egy túlfeszültség védős elosztót bekötni a számítógép elé, vagy ha komolyabb védelmet szeretnénk, akkor egy szünetmentes tápegységet.
Notebooknál a fizikai sérülés esélye a nagyobb. Ott esetleg ajánlott lehet a HDD cseréje SSD-re, a fizikai sérülések elkerülése érdekében.
Adat csak akkor van biztonságban, ha minimum 2 helyen tároljuk, de ha több, mint két helyen, az még jobb. Erre talán a legegyszerűbb megoldás, ha van egy külső adathordozónk és arra készítünk biztonsági mentést a számítógépen lévő adatokról (itt fontos azt megjegyeznem, hogy ne csak a külső adathordozón tároljuk az adatokat, hanem a számítógépen is, valamint ne közvetlenül a külső adathordozón dolgozzunk), vagy ha nem több TB-nyi adatról van szó, akkor érdemes lehet felhő alapú szolgáltatáson is gondolkodni.

Amit még érdemes alkalmazni

A HD sentinel nevű programot, ami monitorozza a merevlemezünk állapotát, és ki tudja mutatni, hogy van-e hibás szektor rajta, és ha igen, akkor hány darab.
Tápegységek és az alaplapok kondenzátorának az állapota szakszervízben felmérhető, ezt érdemes lehet beiktatni az éves karbantartásoknál.

Ha ezekre a kis dolgokra odafigyelünk, akkor sokkal nagyobb eséllyel kerülhetjük el az adatvesztést!